Selecteer een pagina

(JOB)COACHING & RE-INTEGRATIE

(Job)coaching bij meervoudige begaafdheid (HB/HSP)

 Als je (vermoedt dat je) hoogbegaafd/hooggevoelig bent, is het leven niet altijd simpel. Het zijn eigenschappen die je leven behoorlijk kunnen beïnvloeden, en soms vallen pas ver in je volwassenheid het kwartje en realiseer je je hoe de dingen bij jou werken. Wat de dingen niet gemakkelijker maakt is dat de woorden ‘hoogbegaafdheid’, en ’hooggevoeligheid’ (of ‘hoogsensitiviteit’) vaak ergernis oproepen.

Hoogbegaafdheid wordt al snel in verband gebracht met ‘jezelf zo bijzonder vinden’, of ‘je boven anderen verheffen’. Hoogsensitiviteit wordt soms gezien als ‘aanstellerigheid’ of ‘moeilijk doen’. Veel hoogbegaafde en/of hoogsensitieve mensen lopen daarom niet graag met hun ‘afwijking’ te koop. Zelf kun je daardoor ook enorm onzeker worden, want inderdaad: hoeveel resultaten kun je nu eigenlijk laten zien?

Toch kan het van groot belang zijn om je hoogbegaafdheid, je meervoudige begaafdheid en/of hooggevoeligheid te onderkennen. Dat helpt je om de positieve kanten ervan in je voordeel te gaan gebruiken, en om beter om te kunnen gaan met de lastige kanten ervan.

Hieronder leg ik in het kort nog even iets meer uit over de verschillende begrippen.

Als je hoogbegaafd bent, heb je in zekere zin geluk. Je hersens werken snel, je kunt makkelijk allerlei verbanden leggen, en je hebt een groot onderscheidend vermogen. Je ziet veel creatieve mogelijkheden, je leert makkelijk en je kunt veel verschillende dingen tegelijkertijd ontwikkelen.

Maar hoogbegaafdheid kan je ook voor grote uitdagingen stellen. Als je hoogbegaafdheid in je kindertijd niet onderkend wordt (en dat is voor de meeste hoogbegaafde volwassenen zo) heb je  op school vaak niet de uitdaging en begeleiding gehad die je nodig had om je evenwichtig te kunnen ontwikkelen. Ook vind je het wellicht lastig om bij moeilijke zaken door te zetten.

Je onderscheidend vermogen kan naadloos overgaan in een al te kritische houding die ondermijnend is en afstand schept. Zelfkritiek en perfectionisme zijn eerder regel dan uitzondering. Het is niet altijd makkelijk aansluiting te vinden bij je leeftijdgenoten en je kunt je daardoor eenzaam voelen.

Ook hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid heeft voor- en nadelen. Je pikt bijvoorbeeld makkelijk signalen op en kunt daardoor anderen goed aanvoelen, je hebt een rijke innerlijke leefwereld en je beleeft kunst, muziek, natuur en spiritualiteit intens. Maar hoogsensitiviteit brengt ook andere dingen met zich mee. Je kunt niet goed tegen herrie, je bent vaak perfectionistisch, je schrikt snel, je maakt je makkelijk zorgen en dingen brengen je snel van je stuk. Hierdoor raak je sneller overprikkelt en/of krijg je sneller een burn-out.

Waarmee kan ik je helpen?

Loop je vast in leven of werk? En weet of vermoed je dat hoogbegaafdheid, en/of hooggevoeligheid een rol spelen bij jouw zoektocht? Dan denk ik graag met je mee. We onderzoeken hoe je constructief om kunt gaan met de lastige kanten van deze eigenschappen. Het doel is daarbij dat je je leven en werk zodanig kunt vormgeven dat de positieve kanten van je talenten en eigenschappen zo goed mogelijk uit de verf komen.

Wilt u een kennismakingsgesprek, een casus bespreken of een begeleidingsvoorstel? Daar maak ik graag tijd voor. Neemt u gerust contact op.

Samen de mogelijkheden bekijken?